Som et led i at skabe en helhed i springsporten, har Firkløverets Springakademi besluttet sig for at starte en avlerklub, og den spæde start for dette koncept var ved samlingen i sidste weekend, hvor en række avlere var mødt op for at overvære akademiets arbejde. Annelise Vestergård var en af de avlere, og hun er henrykt over konceptet.
Firkløverets Springakademi har store ambitioner, og derfor har de udvidet truppen af rytterne, så den nu også omfatter en trup af seniorryttere, foruden de eksisterende junior-, ung og U25-ryttere. Det betyder, at omkring 60 springryttere nu er en del af akademiet, og der er derfor et godt grundlag for at skabe et samarbejde med de danske avlere.
Tanken er at starte en avlerklub, hvor avlerne kan mødes i forbindelse med akademiets samlinger. Her har avlerne ligeledes mulighed for at møde rytterne, og forhåbentligt kan det føre til samarbejde med rytterne omkring ridning af avlernes heste.
– Vi vil rigtig gerne stable det her på benene til glæde for både avlere og vores ryttere i akademiet, fortæller René Holstein, som er formand for akademiet.
Avlerne er også begejstret
De avlere der var mødt op til sidste samling var meget begejstrerede for, at akademiet tager initiativ til at lave en avlerklub. En af de fremmødte var Annelise Vestergård, som driver Stald Vestergård med sin mand Rolf og datter Janni. Hun fortæller følgende om besøget ved akademiets samling på Riders Cup:
– Vi blev fantastisk godt modtaget, og det var virkelig spændende at opleve den stemning der er, når man træder ind af døren i akademiet. Engagementet er utroligt, og der er en utrolig positiv stemning blandt alle. Det er svært at beskrive, så jeg vil helt klart anbefale, at man selv tager til et af deres arrangementer og oplever det.
– Jeg er rigtig glad for, at de vil starte en avlerklub, og alle os avlere, der var med til samlingen i sidste uge var virkelig begejstrede for konceptet. Vi vil helt klart melde os ind, når avlerklubben starter op. Jeg tror virkelig, at der er et behov for det her. Det er en mulighed for, at avlere og ryttere kan skabe kontakt med hinanden, og det kan vi alle lære utroligt meget af. Samtidig kan man gennem avlerklubben skabe samarbejder med ryttere omkring uddannelse af heste eller rytterne kan måske finde deres fremtidige heste direkte hos os avlere, fortæller Annelise, som understreger, at hun tror på, at dette koncept kan styrke springsporten.
– Jeg tænker, at det, at vi bliver en del af Firkløverets Springakademi, kan skabe et godt netværk ryttere og avlere imellem, hvor man kan sparre med hinanden og være trygge omkring valg af samarbejder og eventuelle handler af heste.
Det er dyrt at beholde hestene
Et af de problemer som mange avlere har, er at det er dyrt at få hestene uddannet, så de kan gå med i sporten, og derfor vælger mange avlere at sælge deres afkom som føl.
– Vi har solgt heste på auktioner, og det har også været virkelig spændende, men vi vil også rigtig gerne beholde hestene og følge dem i starten af deres uddannelse inden de skal videre. Jeg er heldig, at min datter kan uddanne vores heste i starten, men jeg ved, at mange avlere rigtig gerne vil have samarbejder med ambitiøse ryttere, så de heller ikke behøver at sælge alle afkom som føl.
– Jeg tænker, at Firkløverets alverklub kan være med til at skabe et sammenhold, hvor man kan være sammen omkring de store oplevelser man kan få i sporten. Carsten Carstensen, som også var en af de avlere der var med derovre, fortalte på vej hjem i bilen, at det netop er sådan et koncept han altid har drømt om at være en del af. Han understregede, at han gerne ville have beholdt mange af de afkom, han har solgt som føl, hvis han havde haft mulighed for at lave samarbejder, hvor det også kunne fungere økonomisk, slutter Annelise.
Stald Vestergård har været i gang med avl af springheste i 10 år, og her har de blandt andet fået afkommet Hamilton Vest DWB, som opnåede avlsgodkendelse i Dansk Varmblod, og Manhatten Vest, som vandt Egnethedstesten i Ikast og kom i A-finalen ved Unghestechampionatet.
Avlerklub under opbygning
Beslutningen omkring at starte en avlerklub er taget, men det præcise koncept er endnu ikke helt tilpasset. Lige nu er initiativtagerne fra akademiet i gang med at forme det fulde koncept, og når det er på plads, vil det være muligt at melde sig ind i avlerklubben.